Ekologista ruoantuotantoa vai viherpesua?

Euroopan luomutuotannon päivää vietetään 23.9.2025. Päivän aattona keskustelemme luomutuotannon asemasta suomalaisessa ruokajärjestelmässä.
Mitä tarkoitetaan agroekologisilla tuotantomenetelmillä ja uudistavalla viljelyllä? Ovatko ne eri asioita kuin luomutuotanto vai vain erilaisia polkuja samaan tavoitteeseen? Miksi luomun rinnalle tuodaan uusia ekologisesta kestävyydestä viestiviä tuotantomuotoja ja merkintöjä? Ovatko ne pelkkää markkinointipuhetta vai aitoa tarvetta kehittää kestävää tuotantoa?
Kuluttajille ei saa nykyään väittää tuotteiden vihreydestä mitä vain. EU haluaa panna stopin viherpesulle viherväitteitä koskevalla direktiivissä. Millaisia väitteitä uskaltaa ruoasta ja sen tuotantotavasta esittää? Mitä luomutuotteista saa sanoa?
Luomuinstituutti järjestää yhteistyössä suomalaisen uudistavan viljelyn eturivin toimijan BSAG:n kanssa keskustelutilaisuuden, missä tutkimuksen näkökulmasta tarkastellaan monipuolisesti eri tuotantomenetelmiä. Tapahtuma striimataan ja julkaistaan tallenteena Luomuinstituutin YouTube-kanavalla.