Hålbarhetsveckan vid Vamia

Under hållbarhetsveckan uppmärksammar Vamias studerande, lärare och personal särskilt hållbar utveckling.
Veckans temadagar är:
Måndag: Energi och koldioxidavtryck
Tisdag: Cirkulär ekonomi och Lean
Onsdag: Teknik
Torsdag: Aktörer, yrken och entreprenörer för en hållbar framtid
Fredag: Natur, miljö, kulturer och gemenskap
Varje dag inleds med en video som behandlar dagens tema. I videorna presenteras företag från olika branscher som berättar om sina insatser för att främja hållbar utveckling. Därefter arbetar utbildningsområdena med dagens tema utifrån sitt egna fackliga perspektiv.
Under Hållbarhetsveckans ”Matsvinnsvecka” utmanar Vamia högstadieskolorna i Vasa till en matsvinnsutmaning tillsammans med Teese Botnia: I både Vamias och högstadieskolornas matsalar mäts matsvinnet efter lunchen, och den skola som producerar minst matsvinn belönas i slutet av veckan. Resultaten visas i form av en tabell på alla skolors matsalar.
Under veckan ordnas hållbarhetsevenemang inom alla områden, såsom bytesloppis, välgörenhetskampanj, utomhusaktiviteter, workshops, spel och kreativa aktiviteter samt företagsbesök.
Restaurangskolan Silveria arrangerar hela veckan en hållbar skördefest. Deras mål är också att minska matsvinnet i sin egen verksamhet samt att använda sig av ResQ-matsvinnstjänsten. Studio Parcos donerar tisdagen den 23 september intäkterna från skönhets- och hårvårdstjänster till välgörenhet.
Vamias studerande deltar även i seminarier, workshops, studiebesök samt i Green Skills Vasas Green Skills-tävling.